Fabryka życzeń

Joanna Sadowska

publikacja 19.12.2012 07:30

W Błoniu dobiega końca wypiekanie opłatków.

Wypiek opłatków w Błoniu Wypiek opłatków w Błoniu
Joanna Sadowska/GN

Pierwsze powstają już po Nowym Roku, ale prawdziwy ruch zaczyna się tu po wakacjach, a im bliżej świąt tym pracy coraz więcej. W ciągu jednego, grudniowego dnia pracownicy są w stanie przygotować 7200 dużych opłatków. – A do tego potrzeba 80 kg mąki i 160 litrów wody – dodaje ks. Wiesław Czaja, dyrektor Zakładu Przetwórstwa Handlowego WSD.

Gotowe ciasto wlewane jest na gorące piece, kształtem przypominające gofrownicę. – Po dwóch minutach pieczenia mamy gotowy duży płat. Każdy z nich trzeba oglądnąć i sprawdzić, czy spód się nie przypalił. W godzinę wypiekam 90 – 100 sztuk, z których wycina się mniejsze opłatki – mówi Alicja Słowik.

Opłatki z Błonia trafiają nie tylko na wigilijne stoły diecezjan, ale również do wielu miejsc w Polsce oraz za granicą. – Wszędzie tam, gdzie pracują księża pochodzący z naszej diecezji, czyli zarówno do Europy Wschodniej, jak i Zachodniej. Ponadto, wysyłamy je również do Stanów Zjednoczonych – informuje ks. W. Czaja.

W Błoniu opłatki wypieka się od dwudziestu lat.