Powrót do strony
  • nasze media
  • Kontakt
SUBSKRYBUJ zaloguj się
PROFIL UŻYTKOWNIKA
Wygląda na to, że nie jesteś jeszcze zalogowany.
zaloguj się
lub
zarejestruj się
Serwis internetowy dodatku do Gościa Niedzielnego w diecezji tarnowskiej

Tarnowski

  • Nowy numer
  • AKTUALNOŚCI
  • BIERZMOWANIA
  • GALERIE
  • STUDIUM BIBLIJNE
  • ARCHIWUM
  • KONTAKT Z ODDZIAŁEM
  • Patronaty
  • Diecezje
    • Bielsko-Żywiecka
    • Elbląska
    • Gdańska
    • Gliwicka
    • Katowicka
    • Koszalińsko-Kołobrzeska
    • Krakowska
    • Legnicka
    • Lubelska
    • Łowicka
    • Opolska
    • Płocka
    • Radomska
    • Sandomierska
    • Świdnicka
    • Tarnowska
    • Warmińska
    • Warszawska
    • Wrocławska
    • Zielonogórsko-Gorzowska
  • O diecezji
    • SYNOD
    • PARAFIE
    • BISKUPI
    • HISTORIA DIECEZJI

Najnowsze Wydania

  • GN 42/2025
    GN 42/2025 Dokument:(9458103,Zaczarowana miotła)
  • GN 41/2025
    GN 41/2025 Dokument:(9450251,Odpowiedzialni mężowie)
  • GN 40/2025
    GN 40/2025 Dokument:(9442266,Dziwne miny manekinów)
  • Gość Extra 3/2025 (13)
    Gość Extra 3/2025 (13) Dokument:(9436832,Słowo, które przygarnia)
  • GN 39/2025
    GN 39/2025 Dokument:(9433147,Ludzkość na dnie)
tarnow.gosc.pl → Informacje → Mamy przepis na legendarną perłę uszewskiego rzemiosła

Mamy przepis na legendarną perłę uszewskiego rzemiosła przejdź do galerii

Aby przygotować zaczyn do wypieku uszewskiej kukiełki, wystarczy trochę wody, mąki pszennej, drożdży i soli. Proste.

 
Koło Gospodyń Wiejskich w Uszwi wspólnie z Fundacją Wspierania Aktywności i Zachowania Dziedzictwa Lokalnego „PRO MEMORY” zorganizowało warsztat wypieku i degustacji uszewskiej kukiełki. Marek Bałka
⏮ ⏪
⏩ ⏭

Zarobione w ten sposób ciasto należy odstawić w ciepłym miejscu, aby dobrze wyrosło. Ostatnim elementem przed wsadzeniem do pieca opalanego sosnowym drewnem jest właściwe uformowanie kukiełki z wyrośniętego ciasta z charakterystycznie zaplecionym na wierzchu warkoczem.

- Niegdyś to była żywa legenda uszewskich piekarzy, którzy sprzedawali swoje wyroby na okolicznych jarmarkach i odpustach. Pamiętam jak wcześnie rano wozy konne jechały w kierunku Brzeska i Zakliczyna na tamtejsze targowiska - wspomina Bogumiła Brzeska, prezes Koła Gospodyń Wiejskich w Uszwi, które wspólnie z Fundacją Wspierania Aktywności i Zachowania Dziedzictwa Lokalnego „PRO MEMORY” zorganizowało warsztat wypieku i degustacji uszewskiej kukiełki.

Mamy przepis na legendarną perłę uszewskiego rzemiosła   Ostatnim elementem przed wsadzeniem do pieca opalanego sosnowym drewnem jest właściwe uformowanie kukiełki z wyrośniętego ciasta z charakterystycznie zaplecionym na wierzchu warkoczem Marek Białka

Dzisiaj mamy już zupełnie inne czasy. Większość wyrobów piekarniczych dostępnych w sieciach detalicznych jest modyfikowana, chociażby po to , aby uzyskać dłuższy okres przydatności do spożycia. Kukiełka swoje walory smakowe zachowywała dosyć krótko, gdyż po dwóch dniach była twarda jak kamień. Według dawnej uszewskiej tradycji, każda kumoszka udająca się w odwiedziny do domu, w którym narodziło się dziecko, zanosiła w prezencie świeżo upieczoną i pachnącą kukiełkę, którą najczęściej spożywano z wiejskim masłem i popijano mlekiem „prosto od krowy”.

- Ostatnie gospodarstwa domowe, które trudniły się wypiekiem kukiełek, zakończyły swoją działalność na początku lat 80-tych ubiegłego stulecia. Ostatnia z żyjących osób, która osobiście przekazała mi recepturę oraz tajniki wyrobu ciasta i wypieku uszewskich kukiełek zmarła kilka lat temu. Dzisiaj wspólnie z grupą osób, która chce zachować tradycje naszych przodków, chcemy niejako wskrzesić tę piękną perłę uszewskiego rzemiosła piekarniczego - mówi Danuta Białka, prezes Zarządu Fundacji Fundacją Wspierania Aktywności i Zachowania Dziedzictwa Lokalnego „PRO MEMORY”

Warto wiedzieć, że w 2013 roku uszewska kukiełka jest wpisana na listę produktów tradycyjnych.

« ‹ 1 › »
Uszewska kukiełka

WIARA.PL DODANE 12.10.2020

Uszewska kukiełka

Koło Gospodyń Wiejskich w Uszwi wspólnie z Fundacją Wspierania Aktywności i Zachowania Dziedzictwa Lokalnego „PRO MEMORY” zorganizowało warsztat wypieku i degustacji uszewskiej kukiełki.  
oceń artykuł Pobieranie..

Marek Białka

|

GOSC.PL

publikacja 12.10.2020 11:30

0 FB Twitter
drukuj wyślij zachowaj
TAGI:
  • KUKIEŁKA
  • USZEW
  • USZEWSKA KUKIEŁKA
  • WARSZTATY
  • WYPIEK CHLEBA

Polecane w subskrypcji

  • „Umiłowałem Cię”. Jakie przesłanie płynie z pierwszej adhortacji Leona XIV?
    • Kościół
    • ks. Rafał Skitek
    „Umiłowałem Cię”. Jakie przesłanie płynie z pierwszej adhortacji Leona XIV?
  • Świętość Jana XXIII była konsekwencją jego bezwzględnego posłuszeństwa Duchowi Świętemu
    • Kościół
    • Franciszek Kucharczak
    Świętość Jana XXIII była konsekwencją jego bezwzględnego posłuszeństwa Duchowi Świętemu
  • Jan Paweł II – mój prorok nadziei
    • Paulina Guzik
    Jan Paweł II – mój prorok nadziei
  • Dumni z „długu”. Stypendyści Dzieła Nowego Tysiąclecia otrzymali nie tylko pieniądze
    • Kościół
    • Marcin Jakimowicz
    Dumni z „długu”. Stypendyści Dzieła Nowego Tysiąclecia otrzymali nie tylko pieniądze
  • IGM
  • Gość Niedzielny
  • Mały Gość
  • Historia Kościoła
  • Gość Extra
  • Wiara
  • Foto Gość
  • Fundacja Gość Niedzieleny
  • O nas
    • O wydawcy
    • Zespół redakcyjny
    • Sklep
    • Biuro reklamy
    • Prenumerata
    • Fundacja Gościa Niedzielnego
  • DOKUMENTY
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    •  
  • KONTAKT
    • Napisz do nas
    • Znajdź nas
      • Newsletter
        • Zapisz się już dziś!
  • ZNAJDŹ NAS
WERSJA MOBILNA

Copyright © Instytut Gość Media.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zgłoś błąd

 
X
X
X