Tu góralszczyzny jest początek

Chcesz poznać prawdziwe góry i najstarszych górali, smak bryndzy i tradycyjnego oscypka – jedź do Ochotnicy. Jak się dokładnie rozejrzysz i pogadasz z ludźmi – skarby znajdziesz.

Beata Malec-Suwara

|

Gość Tarnowski 28/2024

dodane 11.07.2024 00:00

Zapraszamy na Gorc – jedną z czterech wież widokowych w gminie Ochotnica, z której widać sięgające hen daleko źródła polskiej góralszczyzny – hale, polany, koliby, owce, watry, baców i juhasów – żywy Szlak Kultury Wołoskiej. Ochotnicę darował Wołochom król Władysław Jagiełło w zamian za sery i obronę południowych granic Polski. Tu pasterstwo i zbójowanie się zaczęło. Tu zasmakujesz potraw dawnych górali gorczańskich – kuchni prostej i wyrafinowanej, najlepszej bryndzy na świecie, tradycyjnego oscypka, juhy zdobywającej laury na konkursach, jajecznicy z miętą lub chmielem. Tu ludzie pokażą ci, ile smaku i zdrowia rośnie na łąkach i w lasach. I opowiedzą świat, który w dolinie niby przeminął, ale wysoko w górach wciąż trwa. Tam ratują go najbardziej wytrwali i świadomi swego dziedzictwa – baca Jarek Buczek, Józek Królczyk i inni.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy